01 image
number 1
customer quote
select first imageselect second imageselect third imageselect forth imageselect fifth imageselect sixth imageselect seventh imageselect eighth imageshow 'before' imageshow 'after' imagedownload PDF plan of this projectgo to next project

Modern low maintenance design using traditional materials

The three main problems to be overcome were: a moderate slope making the maintenance difficult, poor drainage particularly at the bottom of the slope and very limited access through the house via the front drive. All the building work was undertaken by hand using approximately 150 tons of materials brought in through the house.

The garden was split into two levels. The lower area was constructed using railway sleepers as a retaining wall and then back-filled with 40 tons of top soil giving a level area to work from. This lower level consists of two circular lawns edged in brick with mixed shrub borders, slate stone water feature and 2.4 metre Indian Stone circle.

A stepping stone path leads to a concealed compost/storage area. The top level was constructed with a curved retaining wall and matching Indian stone patio which was split into two levels and edge in brick to match the circles on the lower level. There are two sets of steps to the lawn area. Each side boundary has a six foot close board fence and includes a pergola on the left boundary. All planting areas were bark mulched.

The build time was six weeks.

Click here to download concept plans for this project.

.